top of page
Nettside - bakgrunnsbilde.jpg

Presse, intervjuer og bilder

Bilde fra NRK Trøndelag Radio.

Rundt lanseringen var jeg invitert til NRK Trøndelags morgensending. Innslaget kan du høre her:)

Avisutklipp fra Stjørdalens Blad.

Intervju fra Stjørdalens Blad
(17. mars 2018)

Anita Andersen Strøm hoppet av jordmordutdanningen for å realisere forfatterdrømmen. Nå lanserer hun romanserien «Jordmor i Nidaros».

Stine Aarvik

 

Anita Andersen Strøm hadde noen knappe uker igjen av jordmorutdanningen da lengselen etter en forfatterkarriere slo inn for fullt.

– I og med at jeg var såpass gammel så syntes jeg det var greit og bestemme meg der og da for å hoppe av studiet.

Selv om Andersen Strøm alltid har skrevet på fritiden så sendte hun aldri inn noen av sine verk til forlag. Utkast ble først sendt inn etter bruddet i utdanningen.

– Jeg har alltid vært innmari glad i å skrive og nå kjente jeg at tida var inne.

Ble inspirert av EC Dahls

Sommeren 2015 sendte den spirende romanforfatteren inn første utkast til Bladkompaniet. Det tok ikke lang tid før hun fikk klarsignal fra forlaget, som ønsket seg en historisk serie.

– Siden jeg er fra Oslo så skrev jeg en historie som tok plass der. Etter noen runder med forlaget bestemte vi oss for å flytte historien til Trondheim, på grunn av at de hadde få romanserier som foregår i disse strøk.

Den tidligere sykepleieren tok straks fatt på Trondheims-historikken, og fikk da øynene opp for EC Dahls-bygningen. Den skulle vise seg å bli sentral for boken.

– Jeg begynte å kikke på forskjellige bygninger og hus. EC Dahls-bygningen er jo helt fantastisk, så den måtte med i serien.

Den ferske forfatteren er i dag bosatt på Stjørdal med mann og fem barn.

– Det var egentlig helt tilfeldig at jeg endte opp på Stjørdal, siden vi flyttet hit i forbindelse med jobben til mannen min. Når det er sagt så trives jeg her.

Hjertevarmt drama på liv og død

Boken handler om unge Margrete som i 1917 skal bo hos sin tante i Trondhjem, mens hun fullfører jordmorutdanningen ved E.C Dahls-stiftelse. Margretes drøm om å bli jordmor skal vise seg å bli et hjertevarm drama om fødsel, liv og død.

– Jeg tenkte over hva jeg kunne mest om, og da bestemte jeg meg for at serien måtte handle om en jordmorelev.

Etter hardbarket jobbing er hun nå oppe i seks bøker, og flere skal det bli.

– Det slippes en ny bok i serien annenhver måned. Totalt sett så tenker jeg serien vil bestå av 20-30 bøker da dette er normen i Bladkompaniet.

Kan vi forvente oss noen nye bokprosjekt etterhvert?

– Foreløpig så holder det med dette. Jeg rekker ikke mer nå, ler Andersen Strøm.

Lanserer på Litteraturhuset

Første bok i serien lanseres 20. mars på Litteraturhuset i Trondheim.

– Jeg ønsket at lanseringen av boken skulle legges til byen der handlingen foregår, og er veldig fornøyd med at det skal ta plass i Litteraturhuset.

Selv om Andersen Strøm foretrekker å legge historiene sine til byer, utelukker hun ikke å skrive om bygd og grend i fremtiden.

– Jeg har ikke tenkt så mye på hvor mine fremtidige historier skal foregå, men vi får se hva som skjer. Det er deler av denne boka som foregår på landsbygda, og ikke bare i byen.

Historiker Terje Bratberg blir med på bokbadet 20. mars, for å kaste lys over bokens historiske momenter.

– Han kommer til å bidra med kunnskapsrike kommentarer, for dette kan han mye om. Jeg gleder meg veldig til å høre hva han har å si.

Selv om Andersen Strøm har fått god respons på Facebook, er hun spent på den endelige mottakelsen.

– Første opplaget er trykt opp i mange eksemplarer i tilfelle det er mange som bestiller. Jeg håper på gode resultater.

– Å skrive bøker er en idrett

Markedsføringssjef i Bladkompaniet, Astrid Sømoen, er godt fornøyd med å ha Anita Andersen Strøm i forfatterstallen.

– Jeg synes det er utrolig stilig at hun følger drømmen sin.

I likhet med Andersen Strøm skriver Bladkompaniets forfattere seks bøker i året. Dette krever ifølge Sømoen en strukturert hverdag med mye jobbing.

– Halve tiden til å skrive bok går med til research. Våre lesere er godt kjent med lokale historie, og derfor er det viktig at det historiske i boken stemmer.

– Å skrive bøker er en idrett.

Sømoen gleder seg til å jobbe videre med Andersen Strøm.

– Jeg tror hun har mange gode historier inni seg.

Bilder fra lanseringen av Jordmor i Nidaros ved Litteraturhuset i Trondheim (20. mars 2018)

Foto: Vetle Strøm

Bilder fra boksignering i Steinkjer (21. april 2018)

Foto: Erland Strøm

Intervju i lokalavisa MittLøten

Tekst/foto: EMILIE WESTLI ANDERSEN

Publisert: 27 april, 2021 10:35

Anita har flyttet tilbake til sitt barndomsparadis og skriver en historisk romanserie

 

Anita Andersen Strøm er forfatteren bak romanserien «Jordmor i Nidaros» som følger ungjenta Margrete på sin veg mot en jordmorutdannelse. Selv hoppet hun av jordmorutdannelsen for å skrive bøker og har ikke angret på det.

Året er 1917. Unge Margrete skal bo hos sin tante i Trondhjem mens hun fullfører jordmorutdannelsen på ærverdige E.C. Dahls stiftelse. Hun aner lite om hva hun har i vente…

«Margrete holdt så hardt rundt håndtaket på den lille vesken at knokene hvitnet da hun tok inn synet av den storslåtte, gule murbygningen med den ovale portalen over inngangsdøren. «E. C. Dahls stiftelse» sto det med store, tydelige bokstaver hugget i stein. Der inne kunne hennes håp og drømmer gå i oppfyllelse – eller falle i grus.«

Doktor Jonas Bakke ankommer også fødestiftelsen, og alle som møter ham, blir sjarmert av den unge, kjekke legen. Det ingen vet, er at han bærer på en tung sorg…

Fra baksiden av bok nummer 1 – Ankomst

– Prologen i bok nummer en starter i Løten. Handlingen vender stadig vekk tilbake til Løten, for Margrete besøker faren som bor her, kan Strøm fortelle.

Historien er overraskende lik hennes egen. Hun har også en far som kommer fra Løten og hun fullførte nesten jordmorutdanningen. Nå vet ikke jeg hvordan det går med Margrete, men Strøm har i alle fall endt opp med å skrive bøker i stedet for å være praktiserende jordmor, og å flytte til drømmehuset i Løten. Nærmere bestemt Soplimkroken.

– Vi hadde hytte ved Rokosjøen, som broren min har nå. Vi har vært her alle somre og ferier. Vi ramla fort ned på Ådalsbruk da vi skulle flytte fra Trøndelag, forteller forfatteren.

En livsstil

Strøm er forfatter på heltid. Arbeidstidene er veldig fleksible.

– Det blir en livsstil. Jeg kan ikke skrive fra 8-16. Jeg skriver ofte på natta, gjerne fra kl. 24 til 03. Så er jeg ikke noe tess før klokka 12. Da blir det gjerne fram til klokka 15, forteller hun.

Det er ikke bare rett fram å skrive en romanserie. Den første boka skrev hun i perioden 2016 til 2018. Da hun fikk kontrakt med Bladkompaniet skulle hun ha minst seks bøker ferdig før serien kunne lanseres. Nå kommer det ei bok cirka annenhver måned, slik at hun føler litt på tidspresset.

KOMMER SNART: Bok nummer 20 kommer i salg 30. april. FOTO: Emilie Westli Andersen

– Jeg skal lese korrektur og språkvaske, for eksempel, og bruker kanskje to uker på det. Da har jeg seks uker på å skrive neste bok.

Hun er egentlig glad i å lese, men får dårlig tid til dette.

– Når jeg setter meg og leser tenker jeg at jeg burde skrevet i stedet, smiler hun.

Godt mottatt

Strøm hadde ikke skrevet noen bøker før hun fikk denne serien antatt. Den har blitt godt mottatt.

– Det er debuten min ja. Det er gøy at den selger så bra. Det finnes jo ganske mange serier. Det går jo på salgstall og interesse hvor lenge en slik serie kan holde på, sier hun.

– Hvor mange bøker tror du det blir?

– Jeg kan se for meg at det kan bli en god del bøker til. Så lenge forlaget lar meg skrive skal det ikke stoppe opp på idéer, smiler hun.

Hun er utdannet sykepleier og begynte på videreutdanning til jordmor, som hun nesten fullførte. I løpet av studietida tok hun imot 60-70 barn, så hun fikk gjort god research.

– Sykehusserier på tv er jo et tema folk liker. Det var viktig å finne et tema som skiller seg litt ut. Det finnes mange storgårdsserier. Så er det fint å skrive om noe jeg kan litt om, smiler hun.

Da hun var ung leste hun «Sagaen om Isfolket» og etter det har hun lest flere romanserier. Hun tror det er en fordel å kunne sjangeren før man setter i gang å skrive.

– Det kan sammenliknes litt med en tv-serie. Du kommer under huden på karakterene og følger dem.

Inspireres av folk

Strøm får inspirasjon av tv-serier og film, men også folk hun møter og opplevelser hun har hatt.

– Alle karakterer er oppdiktede. Det er fri fantasi, men jeg tar jo ubevisst karaktertrekk fra folk jeg har møtt og bruker det, forteller hun.

Det historiske bakteppet er E. C. Dahls stiftelse i Trondhjem. Hun innrømmer at hun i handlingen i Løten har tatt seg en kunstnerisk frihet.

– Jeg har flyttet doktorhuset der faren til Margrete, distriktslegen, bor litt nærmere Rokosjøen, for der er jeg bedre kjent, smiler hun.

Selv prøver hun å oppspore slektninger. Hun vet at oldefaren hennes var former på Aadals Brug. Kanskje finner hun ut mer med tiden, nå som hun har landet på Ådalsbruk.

Som lydbok

Hun får mange hyggelige meldinger av folk som leser bøkene hennes. Nå har også de fem første bøkene kommet ut som lydbok med skuespiller Marte Torp som forteller.

– Hun kan legge på trøndelagsdialekt og hedmarksdialekt, forteller Strøm.

Lydbøkene blir ikke lagt ut for strømming før etter 1. mai neste år, men både bøkene og lydbøkene kan kjøpes via Bladkompaniet. På Løten folkebibliotek har de bok nummer en og to.

Selv har Strøm prøvd å få noen naboer til å lese serien. Ei dame fikk noen bøker og ble helt hekta.

– Hun kom med et trillebårlass med ved og lurte på om hun kunne bytte det i flere bøker, ler Strøm.

jordmorinidaros6ny.jpg
jordmorinidaros1ny.jpg

Intervju med Trude Ånnevik i Hamar Arbeiderblad lørdag 23. september 2023

20230923_145719.jpg
Screenshot_20230922_210050_HA eAvis.jpg
Screenshot_20230922_210058_HA eAvis.jpg
bottom of page